HTML

LMP Dél-Pest Megye

Az LMP Dél-Pest Megyei szekciójának, blog oldala. Hírek, információk, gondolatmenetek arrol, hog mégiscsak "Lehet más a politika" ma Magyarországon, és Dél-Pest Megyében.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Anyaoldal hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Kopogtatógyűjtés a nyóckerben 2. rész

2009.10.05. 22:58 MC

Józsefváros. Itt védték a grundot a Pál utcai fiúk. Aztán mégis fölépültek itt a belső gangos, mívesen megépített bérházak. Márcsak a "Pál utcai fiúk" miliőért is meg kellene őrizni belőle legalább egy darabot, de nem ez történt. '56 után a józsefvárosiakat 'en bloc' büntette a pártállam a forradalomban való aktív részvételükért. Ide fejlesztési pénz nem nagyon jutott. Mit fejlesztési, szintfenntartási sem. Így lett a Józsefvárosból nyócker, Budapest gettója. Itt jártunk vasárnap.

Egy ilyen belső udvarban VAN közösségi élet. Persze vannak olyanok, akiket nem szeretnek, de a többség odafigyel egymásra, kisegítik egymást. Meg tudják, mikor mit csinált a másik. Esetünkben is tudták, hogy "hát itt már mindenki odaadta" - tárták szét a karjukat. "Voltak itt már hússzor is kedveském. Ha valaki nem volt itthon, ahhoz visszajöttek négyszer-ötször is."

 

 

Megdícsérjük a szép kertet, a fügebokrot meg a virágokat, azután megyünk egy házzal tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is egy belső gangos ház, de micsoda különbség! A tatarozás a lakók önerejéből tőrténik. A kivitelezést az egyik lakó irányítja - a gondnok is ő. A házat négy belső kamera vigyázza. Kopicetlit itt sem kapunk az előző ok miatt, csak egy ígéretet (a néni kórházban volt amikor a begyűjtők inváziója jött, ha megtalálja akkor nekünk adja).

 

 


A következő ház kívülről nem is néz ki rosszul. DE: a tűrhető külső ilyen sivár belsőt takar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik lakás kiégve. A másikba bezárkóztak, a következőben ránkcsapják az ajtót. Szegény ház. A vörösmárvány lépcsőből és a kovácsoltvas korlátból lehet csak látni, hogy valaha szebb napokat élt meg.

A ház előtt vadonatúj, csillogó-villogó fekete BMW-t áll körül egy kis csapat. "Erre meg honnan van pénzük? - mormolom magamban úgy tisztes távolból, közelebb nem mertem menni a fényképezőgéppel. "Hát honnan, fokhagymakereskedésből" - jön a nem is várt válasz a szomszéd házból.

Szegény Pál utcai fiúk, ha látnák, mi lett ebből a valaha szép házból!

Nézzék meg ezt a kaput. Az épületet belülről már csak a szentlélek tartja. Földi Áron (Abonyból!) közben megpróbál néhány lakót meggyőzni (egy darabig Meszerics Tamás is velünk tartott). Kopicetlit itt sem kapunk (elkéstünk), de Kispál Gergely programja több lakónak is nagyon tetszik s ha indul, akkor rá fognak szavazni - biztosítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gangos házak után 15-emeletes panelházak következnek a '70-es évekből. Avval a titkos elvárással lépünk be, hogy na majd most itt, ahol koncentráltan élnek az emberek. Nos tényleg sikerült néhány kopogtatót gyűjteni, de a helyzetet ez a kép jellemzi a leginkább. 

 Vasrácsok, kikötött csengők, mogorva emberek (tisztelet a kivételnek). És rendkívül heterogén lakóközösség. Annyira, hogy erre már a "közösség" szó egyáltalán nem is jellemző. A vasrácsok meg a zárak nem is csak az épületbe kívülről betolakodók ellen vannak, hanem egyes 'lakótársak' ellen is. Egyetlen jó dolgot találtam itt és ez a legfölső emeletek panorámája:

 

 

Ma már a nyóckerben is vannak ilyen ingatlanfejlesztések szép számmal. (Innen Földi Áron gyűjtött már korábban jónéhány kopogtatót.) XXI. századi technika, XXI. századi színvonal. De vajon születnek-e itt is közösségek?

És mindez amit itt leírtam, néhány száz méteres körzeten belül. Hát ha valaki nyitott, akkor izgalmas lehet itt élni.

Hazafelé még betérek az első gangos házba, ahol tanyaszomszédom lakik (délelőtt nem volt otthon). Mondta ugyan korábban, hogy ő senkinek, meg ő politikával nem, de hát a személyes ismeretség, meg a rábeszélés sokat számít. Kávéval kínál, miközben elmondom a mondókámat. Ez mind nagyon szép, ő életét és vérét, meg minden segítséget ... "De tudod mit, csinálok neked vacsorát inkább. " Éhes nem voltam, a vasárnapot végülis nem sikerült megkoronázni egy kopogtatóval. Még elkísért a metróhoz, de útközben sem derült ki a miért.

Az ajánlószelvények eredeti célja az lenne, hogy megakadályozza "komolytalan" pártok bekerülését a parlamentbe, "komolytalan" jelöltek indulását. De az olasz gazdaság nem omlott össze Ciccolina parlamentbe kerülésétől, miénk viszont igen. Pedig CSAK komoly pártok kerültek be a parlamentbe.  Amit mi evvel a gyűjtéssel csinálunk az ma már nem más, mint az állampolgárok intézményesített zaklatása. Amit ma megpróbáltunk élvezetessé és hasznossá tenni.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpdelpestmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr841430433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Áron 2009.10.06. 01:57:02

Csak ajánlani tudom a részvételt a gyűjtésben.

Kérlek segíts TE is a gyűjtésben! Itt az alkalom, hogy segítsünk a budapesti tagoknak.

Jelentkezz nálam e-mailben: foldiaron@citromail.hu
vagy telefonon 20-359-34-28

Jó gyűjtést!

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.10.06. 11:46:24

Nemtudok részt venni sajnos a pesti gyűjtésben de nagyon szurkolunk nektek Kalocsáról is :). Meglesz ez.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2009.10.07. 22:31:52

A zaklatással egyet tudok érteni. Elég lenne feleennyi, azaz 1%... Engem nem zavarna, ha ennek az lenne az ára, hogy elindul Thürmer is :)

A kerület tényleg nagyon változatos. Találsz mindent a hipermodentől a "szentlélektartjahogyösszenemdől"-ig, a régi palotától a szocreálig. Már itt élek 6 éve, és bár elég rossz a híre, még nem bántam meg :)
süti beállítások módosítása