HTML

LMP Dél-Pest Megye

Az LMP Dél-Pest Megyei szekciójának, blog oldala. Hírek, információk, gondolatmenetek arrol, hog mégiscsak "Lehet más a politika" ma Magyarországon, és Dél-Pest Megyében.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Anyaoldal hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Adózzanak a falusi szállásadók! (Avagy valóban ez lenne az egyenlő közteherviselés?)

2009.07.30. 00:01 MC

 

300 milliárd forint. A Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak tett ígéretünk szerint ekkora lyukat kell betömni a magyar költségvetésen. Ennek jegyében szavazta meg a parlament a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokat. A 140 oldalra rúgó úgynevezett salátatörvény minden valószínűség szerint nem segíti elő a magyarországi törvényi előírások és a gazdasági környezet átláthatóságát és annak a külföldi és hazai gazdasági szereplők által egyik legfontosabbnak tartott kívánalomnak sem tesz eleget, hogy a z adótörvények, előírások ne változzanak oly gyakran.

A falusi turizmus körülbelül akkor született, amikor a nagyüzemi mezőgazdaság kezdett teret hódítani a világban: az 1930-as években. Eredeti célja szerint tehát a gazdálkodásból élők kiegészítő tevékenysége. Hazánkban a felemásra sikeredett kárpótlás után a falvakban és tanyákon élők nagy számban maradtak föld nélkül, a Tsz munkahely megszűnt s a háztáji sem adott megélhetést. Egy részük a falusi turizmusban találta meg a megélhetését még akkor is, ha számára ez csak alkalomszerű bevételt jelent.

Ezt a legfeljebb 10 vendégágyig folytatható tevékenységet az 1995-ben bevezetett adókedvezményekkel is elősegítettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a falusi szállásadónak semmilyen nyilvántartást nem kell vezetnie. A falusi vendéglátóknak van adószámuk, kérésre számlát adnak. Bevételeiket adminisztrálniuk kell már csak azért is, mert ebből tudják, hogy bevételeik mikor lépik át az éves 800ezer forintos adómentes határt. Sokuk üdülési csekket is elfogad. Az adókedvezmény mostani megvonásával nem csak az adót kell majd megfizetniük, hanem valószínűleg könyvelőt is kell fogadniuk. Amit jó részük nem fog megtenni, hanem abbahagyja, a feketegazdaságba menekül vagy a segélyből élő inaktívak népes táborát fogja gyarapítani.

Szándéka szerint a törvény az adókedvezmények dzsungelében vágna egy kis rendet, csak az a baj, hogy nem azokon kezdi, akikről van mit lehúzni, hanem ismét csak azokat találja meg, akikről már hét bőrt is lenyúztak. Mert mit lehet mondani arra, hogy a multik adókedvezményéhez hozzá sem nyúltak, hogy az offshore cégekbe kimenekített milliárdokat meg sem próbálják megrendszabályozni? Megrendszabályozzák viszont azt a falusi lakosságot, amelynek már amúgyis elvették az iskoláját, a postáját, a vasútvonalát majd végül a buszjáratát is. S ha szerencséje van, akkor hagytak még a falujában egy boltot vagy egy kocsmát.

            Természetesen lehet avval érvelni, hogy a multikat azért kell adókedvezménnyel babusgatni sőt támogatni, mert befektetnek, mert munkahelyeket teremtenek. Ez a mítosz. A valóság az, amit a FigyelőNet egyik cikkében olvashatunk: „Valójában csak találgatni lehet, mi történne, ha csakugyan elvennék a nagyvállalati adókedvezményeket és támogatásokat, ugyanis az ÁSZ egyik jelentése rámutat: senki nem méri – a PM sem – hogy a vállalatoknak nyújtott adókedvezmények és támogatások ténylegesen elérik-e a gazdaságpolitikai céljukat.

             Mi viszont számoljunk. A KSH adatai szerint 2008-ban 744,5 ezer vendégéjszakát töltöttek el falusi szálláshelyeken. 3000 forinttal számolva ez több mint 2 milliárd forint bevétel, melynek 18%-os adója 402 millió forint.

Úgy tíz évvel ezelőtt mindent Tocsikokban mértünk. A ma mértékegységével számolva ez az összeg csak egy kicsivel több, mint négy „Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítés”. A társadalmi hatásait nem számolva. Mostmár csak arra vagyunk kíváncsiak, honnan kerül majd elő az a maradék 299,6 milliárd forint?

            Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben más európai országokban nem vegzálják lehetetlen adótörvényekkel és adminisztratív terhekkel azokat, akiknek nincs hanem azokat adóztatják meg, akiknek van. Magyarországon a nagy értékű ingatlanok megadóztatása csúfos kudarcba fulladt. Kell tehát találni olyanokat, akik nem fognak, nem tudnak kibújni, kimenekíteni, kimenteni, elszabotálni. Ilyenek például a gyógyászati segédeszközökre szorulók vagy ilyenek a falusi turizmusból élők is. Egészen addig, amíg van miből adózniuk. Amíg nem gyarapítják ők is az inaktívak vagy a segélyre szorulók népes táborát.

 

 

1 komment

Címkék: falusi turizmus adózás vidékfejlesztés vidék adókedvezmények

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpdelpestmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr391276736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsezse11 2009.07.30. 14:16:19

Teljes mértékben egyetértek az írásoddal Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem csak azokat sújtja ez a fajta adóztatás, akik kiadják a falusi szálláshelyeket, hanem azokat is, aki ezt igénybe veszik. Párommal az elmúlt 5 évben 2 alkalommal üdültünk ilyen módon. Nem adja azt a fajta luxust, mint egy szálloda, de erre nem is volt pénzünk. Sajnos jelenleg se tudnánk a szállodákat megfizetni Viszont nagyon jól éreztük magunkat a családias légkörben.Este borozgattunk kártyáztunk a háziakkal.A kellemes nyaralás mellé még egy szép emberi kapcsolatot is nyertünk.
Tehát vagy kevesebb lesz a szállásadó, vagy megemelik az árakat Vagy mindkettő lehetséges. A kispénzű tömeg számára meg csökken az olcsó nyaralás lehetősége.
Régóta foglalkoztat az kérdés, hogy az országunk vezetősége képtelen értelmesen gazdálkodni, vagy szándékosan teszi tönkre az országot esetleg külső erők megbízásából jó pénzért cserébe?
Igyekszem pozitív jövőképet teremteni nap mint nap, de ez egyre nehezebb.
Egy teljesen új irányba kell elindulnunk, mert a jelenlegi sehová se vezet....
süti beállítások módosítása